Hårfärgning

TIPS OCH RÅD INFÖR HÅRFÄRGNING

Många väljer att i samband med klippning även färga sitt hår. Detta går givetvis också att göra själv hemma, men resultatet kan för många bli långt ifrån det önskade och kanske särskilt om man försöker göra håret ljusare. Ska man bleka håret brukar det rekommenderas att alltid göra det hos frisören, dels eftersom hemmablekning köpt i affären innehåller en starkare väteperoxid än i blekningen frisörer använder. Det är väteperoxiden som bleker hårstrået. För övriga färger vid hemmabruk är det lämpligast att tona håret, vilket minskar risken för permanenta misstag. Man kan göra slingor hos frisören med vanligaste alternativen hätta eller folieslingor. Är man ljushårig och vill bli mörk brunett kan det vara en god idé att rödpigmentera håret innan. Man tillsätter på så vis extra röda pigment till hårstrået för att den bruna färgen inte ska upplevas grön efter färdig behandling. Annars kan man välja en rödaktig brun nyans från början.

Man kan vara osäker på vilken ton i färgen man vill ha. Det finns varma och kalla färgtoner precis som varma och kalla hudtoner. Vet man med sig vilken hudton man har ska man välja en färg efter samma typ. Har man till exempel en rosa hudton är det ingen höjdare att förstärka den med rödaktiga färger. Att istället välja en neutralare ton i färgen, till exempel beige gör att det ser naturligare ut. Har man en gulaktig hudton är det smart att välja en kallare brun färg istället för en guldig. Är man däremot beige i huden kan man med fördel passa bra i en hel del färger. Efter en färgbehandling rekommenderas man alltid att investera i produkter lämpade för just färgat hår, gärna med färgpigment i, för att behålla färgen så länge som möjligt. Dessutom hjälper produkterna till att reparera håret. Har man grått hår är det enda möjliga sättet att bli av med det gråa till 100 procent, permanent hårfärg.

När håret har fått en utväxt efter ungefär en månad, då håret växer cirka 1 cm i månaden, är det lämpligast att endast färga själva utväxten. Att återfärga ett redan behandlat hår sliter väldigt mycket på hårstrået och därför är det bäst att avgränsa färgningen till det nyutväxta håret. Det bäst passande sättet att göra detta på, är att använda sig av folieslingor eller hätta hos en frisör.